Intake
De behandeling begint altijd met een intakefase die bestaat uit 2 o f 3 gesprekken van 60 minuten. Samen brengen we in kaart waar u nu precies last van heeft. Hoe is het ooit begonnen? Op welke manier wordt u belemmerd in uw dagelijks leven? In deze fase vindt er verdere diagnostiek plaats en zal er een inventarisatie zijn van meerdere levensgebieden. Eveneens zal er aandacht zijn voor probleemsamenhang. Het is belangrijk zowel voor u als voor mij te weten welke zaken goed lopen in uw leven en welke logische verklaring er is voor de klachten en de zaken die minder goed lopen. Invullen van vragenlijsten vormt een vast onderdeel van deze eerste intakefase en is van groot belang om een helder inzicht in uw situatie te krijgen. Op grond van deze intakefase wordt in samenspraak met u, een behandelplan opgesteld. Hierin wordt opgenomen wat er aan de hand is (diagnose), wat er gedaan kan worden (therapiedoelen) en op welke manier gewerkt gaat worden (vorm van therapie). Uiteraard bespreken we gedurende de behandeling regelmatig of we samen op de goede koers zitten. Ik evalueer periodiek en tijdig met u (en eventueel uw naasten) de voortgang, doelmatigheid en effectiviteit van de behandeling, meestal na 8 gesprekken (dit kan variëren tussen de 8 weken en 3 maanden). Wanneer het behandelingen zijn die korter zijn dan 8 bijeenkomsten dan nemen we geen tijd voor tussentijdse evaluatie.
Adviesgesprek
In het adviesgesprek dat aansluitend op de intake plaatsvindt, zal ik met u bespreken wat mijn uiteindelijke conclusie van het intake traject is en welke diagnose volgens de DSM-5 wordt gesteld. Voor zover mogelijk zal in overleg de behandelindicatie worden bepaald en in samenspraak met u worden de behandeldoelen opgesteld en in een behandelplan vastgelegd. Hierna kan gestart worden met de behandeling. Ik rapporteer na de intakefase en na het beëindigen van de behandeling aan uw huisarts en/ of verwijzer, tenzij u hier bezwaar tegen heeft.
R.O.M.
Het is van belang om uw klachten ook objectief in kaart te brengen. Dit gebeurt via de ROM vragenlijsten (Routine Outcome Measurement). Voor de start van de behandeling zal aan u gevraagd worden om vragenlijsten via een afgeschermde internetomgeving in te vullen. De uitslag wordt besproken binnen het behandeltraject waardoor duidelijk wordt hoe ernstig uw klachten zijn in vergelijking met anderen. Ook krijgen we op deze wijze meer zicht op de specifieke deelgebieden waar u meer problemen in ervaart. Na een jaar wordt opnieuw gekeken hoe uw klachten verminderd zijn. Mocht de behandeling eerder worden afgerond dan zal vanzelfsprekend aan het einde van de behandeling gekeken worden of de vermindering van klachten ook zichtbaar wordt door middel van de ROM gegevens. Ook kan het zijn dat ik u vraag een vragenlijst in te vullen over uw tevredenheid ten aanzien van de kwaliteit van de door ons geleverde zorg.
Meedoen met ROM is geheel vrijwillig.
Behandeling
In onderling overleg worden behandelafspraken gemaakt, bij voorkeur wekelijks in de eerste fase van de behandeling. Veel behandelingen zijn gebaseerd op Cognitief Gedragstherapie en EMDR. Indien de klacht hierom vraagt kunnen elementen uit schematherapie en ACT geïntergreerd worden in de behandeling. De lengte van de behandeling is moeilijk op voorhand te bepalen en zal sterk samenhangen met de ernst en de aard van de problematiek. Het resultaat van behandeling verschilt van persoon tot persoon. In sommige gevallen zal de klacht na behandeling geheel verdwenen zijn. In andere gevallen heeft men geleerd hoe met een klacht om te gaan teneinde er zo weinig mogelijk hinder van te hebben. De meeste mensen voelen zich na behandeling veel prettiger dan daarvoor. Indien de problematiek niet behandeld kan worden, wordt terugverwezen naar de huisarts.
Intervisie
Er wordt samengewerkt met intervisie partners. Dat betekent dat casussen, anoniem,besproken kunnen worden met collega’s in een intervisiegroep.
Waarneming
Indien er behoefte is aan voortzetting van de behandeling tijdens ziekte of vakantie, dan zijn er afspraken te maken daarover met de psychologiepraktijk de Evenaar. Prettig is om dit van te voren te regelen. Echter ook in geval van onverwachte vragen om ondersteuning, kan er een beroep gedaan worden op mijn waarnemers.
De waarneming door:
Psychologenprakijk R. Bahlmann
Kochstraat 1-4
9728KA Groningen Kochstraat 1-4 Groningen 9728KA
06 1284 9019
renie@gzpsycholooggroningen.nl
gzpsycholooggroningen.nl
Psychologiepraktijk Veenstra
Hoofdweg 2a
9627 PD Hellum
Tel: 0598-430785
info@psychologiepraktijkveenstra.nl
Via de bovengenoemde websites kunt u meer informatie vinden over deze collega’s. Er is dan de mogelijkheid om in mijn vakantie of afwezigheid bij een van deze collega’s een ondersteunend gesprek te hebben als daar dringende behoefte aan is. Houd wel rekening mee dat de waarnemer niet in uw dossier kan, u zult haar zelf op de hoogte dienen te stellen van enige achtergrondinformatie. In geval van crisis is de huisarts altijd al de aangewezen persoon om contact mee te leggen.
Digitale zorg bij Psychologiepraktijk de Evenaar
Online therapie via NiceDay
Bij Psychologiepraktijk de Evenaar bied ik online therapie aan via de NiceDay app. Dit stelt je in staat om vanuit het comfort van je eigen omgeving therapie te volgen middels videobellen. Beeldbelgesprekken en chatconsulten zijn eenvoudig te plannen en vinden plaats in een beveiligde omgeving, zodat je op een veilige en effectieve manier kunt worden behandeld, waar je ook bent. Deze vorm van screen-to-screen contact biedt flexibiliteit voor cliënten die hun behandeling op afstand willen volgen.
Actief aan de slag met je herstel
Tussen de sessies door werk je actief aan je herstel. De NiceDay app biedt de mogelijkheid om opdrachten en oefeningen te maken, een dagboek (trackers) bij te houden, en informatie door te nemen. Deze tools helpen je om ook buiten de sessies actief te blijven werken aan je mentale gezondheid.
Intensief en interactief contact
Met NiceDay blijft er intensief contact tussen de sessies door. Via de app kun je met mij chatten en kan ik berichten sturen. Zo blijft het herstelproces voortdurend in beweging.
Daarnaast maken wij gebruik van de verschillende e-health oplossingen van Embloom, waaronder:
- Embloom voor Screening, E-diagnostiek en behandeleffectmeting (ROM)
- Embloom E-Health: modules en video’s gericht op thema’s zoals depressie, paniek, gegeneraliseerde angststoornis, PTSS, leefstijl, mindfulness en slaap. Deze modules bevatten gerichte uitleg, oefeningen en online huiswerkopdrachten die op maat voor u kunnen worden klaargezet. Ook is er een dagboekfunctie beschikbaar, waarmee cliënten hun voortgang kunnen bijhouden en direct met de behandelaar kunnen delen.
E-health, inclusief beeldbelgesprekken en chatopties, kan geheel of gedeeltelijk onderdeel zijn van de behandeling, altijd in overleg met u. Wilt u gebruikmaken van een online consult of meer informatie over digitale zorg ontvangen? Neemt u dan contact met ons op, zodat wij dit persoonlijk met u kunnen afstemmen.
Uw Dossier
Privacy-policy:
Als behandelaar ben ik verplicht een papieren/digitale dossier aan te leggen en bij te houden over het verloop van de therapie. Een goede verslaglegging is onderdeel van een professionele werkwijze. U mag uw dossier inzien en eventueel fotokopieën maken. Ook mag u een eigen verklaring aan uw dossier toevoegen. Ten slotte heeft u het recht uw dossier of delen daarvan te laten vernietigen. Als behandelaar ben ik verplicht uw dossier zorgvuldig te bewaren,
tot vijftien jaar nadat de therapie is afgesloten.Verder worden uw administratieve gegevens doorgegeven aan het automatiseringsbedrijf waar ik mee samenwerk voor het bijhouden van dbc’s en Bggz trajecten en voor facturering naar uw zorgverzekeraar. Met dit bedrijf heb ik een zgn. verwerkersovereenkomst. Dat wil zeggen dat dit bedrijf volledig voldoet aan de meest recente regelgeving op het gebied van privacy-wetgeving. Privacy policy